Jagody to zdecydowanie smak lata. Wyobraź sobie, że leżysz w słoneczne, wolne popołudnie na zielonej, górskiej polanie. Wokół wesoło ćwierkają ptaki, czasem w oddali słychać śmieszne bzyczenie pszczół. Niebo jak morze, a chmury jak owieczki. Powietrze jest słodkie, lepkie, a trawa gilgocze Cię po stopach. I jak na wyciągnięcie dłoni masz krzaczek jagód. Sięgasz po jeden owoc, drugi...i przepadasz. Natura w czystej postaci. Nie znam nikogo, kto byłby w stanie się pohamować. Zapominasz o świecie, problemach, jesteś tylko Ty i chcesz by to nie minęło. Pięknie, prawda? Dlatego dziś mam dla Was koktajl, który choć trochę przywołuje takie wspomnienia, czy wizje. Polecam pić na łonie natury, w ogródku, na działce, czy w parku. Wtedy smakuje jeszcze lepiej! Mniam!
Dlaczego warto?
Jagody (lub też poprawnie borówki czarne) uważane są za polskie superfoods! Jest to tytuł bardzo zaszczytny, gdyż oznacza on, że produkt ma wiele cennych i korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. Jagody są głównym źródłem związku o nazwie pterostylben, który chroni zdrowe komórki przed nowotworami, a do komórek rakowych przenika, powodując ich śmierć. Wpływa on też dobrze na metabolizm tłuszczu, pracę mitochondriów i (na podstawie badań) rozwój masy mięśniowej i wzrost siły! Jesteśmy też młodzi i piękni, bo opóźnia starzenie. Borówki mają też działanie przeciwzapalne i chronią plamkę żółtą na siatkówce, przeciwdziałając wadom wzroku. Zapobiegają infekcjom układu moczowego i pokarmowego. Jagody, co ważne dla osób odchudzających się, są niskokaloryczne!
- szklanka jagód
- 1 banan
- 3 łyżki jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru
Przygotowanie:
Jagody przebierz i umyj pod bieżącą wodą. Zblenduj wszystkie składniki. Smacznego!
A Wy lubicie jagody? A może wolicie borówkę amerykańską? Piszcie w komentarzach! Jeśli chcesz być na bieżąco obserwuj nas na Google+, Instagramie lub Facebooku. Już za parę dni pierwszy konkretniejszy przepis! Co chcecie na początek? Zdrowy obiad, śniadanie, słodkości? Miłego dnia!
Paulina
Uwielbiamy takie koktajle ;) A już szczególnie ten magiczny kolor jagód!
OdpowiedzUsuńBorówka czy jagody? Hmmm to zależy od przepisu do, którego chcemy te owoce użyć :)