28 lis 2016

Dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami

Jesień to... sezon na dynię! A jest to warzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych potraw. Dziś chciałabym Wam zaproponować właśnie dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami. Bardzo aromatyczne, szybkie, idealnie rozgrzewające w chłodne popołudnie i do tego o pięknym kolorze. Zdecydowanie jestem miłośniczką dyni, co może potwierdzać fakt, że zajmuje mi ona większość miejsca w zamrażarce i najchętniej zapełniłabym nimi całą wolną przestrzeń w kuchni. Jedni są uzależnieni od kupowania ciuchów, a ja jestem uzależniona od kupowania pięknych dyń. Moimi ulubionymi są hokkaido i piżmowa, które bardzo Wam polecam, bo są idealne do wykorzystania w kuchni. Spróbujcie koniecznie!
Dlaczego warto?
Do risotto idealnym ryżem jest ten odmiany Arborio, ponieważ w czasie gotowania idealnie wchłania wszystkie smaki, a ponadto jest lekko kleisty. Jest bogaty w węglowodany, błonnik, białko, żelazo, cynk, magnez i witaminy E oraz z grupy B. Nie zawiera glutenu. Ma właściwości odwadniające (ułatwia pozbycie się wody z organizmu) i niską kaloryczność. Korzystnie wpływa na układ trawienny i sprzyja obniżeniu się poziomu cholesterolu i cukru. 
Dynia jest źródłem całej gamy cennych witamin (A, E, K, C, z grupy B) i minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez. Jest także bogata w beta-karoten, który jako przeciwutleniacz hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, czyli może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Im bardziej pomarańczowa dynia tym więcej zdrowego beta-karotenu! Ponadto dynia obniża poziom złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą, zawałami i udarami. Korzystnie wpływa na stan naszych oczu, szczególnie na plamkę żółtą. Dynia ma właściwości odkwaszające i sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Jest także  lekkostrawna i niskokaloryczna - w 100g ma jedynie 30kcal! 
Składniki (4 porcje):
  • 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (użyłam pół średniej dyni piżmowej)
  • 400g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • podwójna pierś z kurczaka
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego lub bulionu z domowej bulionetki
  • 300g ryżu arborio lub takiego, który akurat posiadacie
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • mała łyżeczka cynamonu
  • mała łyżeczka imbiru
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki ziół dalmatyńskich
  • 3 szczypty chili lub pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • olej kokosowy/oliwa z oliwek/olej
Przygotowanie:
Kurczaka umyj, pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj do niego wszystkie przyprawy i zioła (oprócz soli) i 2 łyżki tłuszczu. Wszystko porządnie wymieszaj i odstaw do lodówki (możesz tą czynność wykonać także dzień wcześniej wieczorem lub rano).
Pieczarki umyj, ewentualnie obierz i pokrój w plasterki. Podsmaż je na odrobinie tłuszczu w rondelku (aż do zredukowania wytrąconej wody). W tym czasie dynię obierz ze skórki za pomocą obieraczki i pokrój w małą kostkę. Cebulę poszatkuj. 
Jeśli będziesz używał bulionu robionego na podstawie  domowej bulionetki warzywnej, to po prostu około 2-2,5 łyżki bulionetki (możesz dodać więcej, ale próbuj i kontroluj smak) rozpuść w 1 litrze przegotowanej wody.
Kurczaka usmaż w woku lub na dużej patelni. Kiedy nie będzie już surowy, dodaj cebulkę, dynię, pieczarki i przesmaż około 5 minut, cały czas mieszając. Wsyp ryż, wymieszaj i przesmaż około 2 minuty. Wlej część bulionu do poziomu zawartości woka i co jakiś czas mieszaj, by od dołu się nie przypalało. Kiedy widzisz, że ryż wchłonął już większość bulionu, dodaj go jeszcze. Risotto dosól do smaku, ja jeszcze czasem dodaję na tym etapie więcej chili i curry. Od dodania ryżu wszystko powinno się tak gotować przez około 15 minut. Konsystencja dania ma być kleista. Risotto możesz podawać ze świeżą poszatkowaną bazylią. Smacznego!
A Wy co dobrego przyrządzacie z dyni? Może macie jakieś ciekawe przepisy? ;)
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub naszą stronę na Facebooku i obserwuj nas na Instagramie/Google+, będzie nam bardzo miło!
Pozdrawiamy!
Paulina

5 komentarzy :

  1. Wygląda pysznie i jest kurkuma - ekstra !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i jest kurkuma - ekstra !

    OdpowiedzUsuń
  3. Hokkaido jest rzeczywiście niezła! Ja robię z dyni zupę dyniowo-pomarańczową z tymiankiem i z mlekiem, nie wiem czy Wy jecie mleko krowie, ale pewnie z kokosowym też by wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta dynia bardzo nas do dania przekonuje :D Kolor piękny! :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)