20 sie 2016

Pełnowartościowy, bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej - bez mąki, drożdży, zakwasu

Znalazłam idealny, najprostszy i najszybszy chleb! Chleb z kaszy gryczanej! I nawet nie uwierzycie, ale za gotowaną kaszą nie przepadam i zwykle jej unikam. Za to ten chleb jest dla mnie przepyszny, choć najpierw musiałam się przyzwyczaić do smaku kaszy. Jednak w tej formie po prostu ją uwielbiam! Jest bardzo zdrowy, pożywny i naprawdę sycący. Pachnie przepięknie, lekko orzechowo i ma przyjemnie chrupiącą skórkę. A najlepsze, że chlebek robi się głównie z jednego składnika - kaszy. Żadnej mąki, drożdży, mleka, zakwasu! Jest zatem bezglutenowy! Spotkałam się z wieloma sposobami na przygotowanie go. Jedni moczą kaszę 2 dni, inni parę godzin. Ja jako studentka dążę do przepisów zajmujących jak najmniej czasu. Oprócz czasu oczekiwania, chleb robi się dosłownie 10 minut! Spróbujcie koniecznie, przynajmniej z czystej ciekawości...

Dlaczego warto?
Kasza gryczana to źródło przede wszystkim białka i błonnika. Ma aminokwasy (lizynę i tryptofan), których nie wytwarza organizm, witaminy z grupy B, potas, krzem, wapń i cynk. Nie zakwasza organizmu i nie zawiera glutenu. Leczy anemię dzięki zawartości żelaza, kwasu foliowego i witaminy E. To również bogactwo przeciwutleniaczy (flawonoidów), które łapią wolne rodniki i korzystnie wpływają na układ krwionośny i profilaktykę antynowotworową. Polecana jest dla osób z nadciśnieniem, ponieważ go obniża. Gryka uznawana jest za jedną z najcenniejszych roślin uprawnych!
Składniki:
  • 400g kaszy gryczanej niepalonej
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli (u mnie himalajska)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody
  • 2 łyżeczki suszonych ziół (u mnie mieszanka dalmatyńska)
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • pestki dyni
  • sezam
  • pół szklanki wody 
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną przełóż na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do miski i zalej ją wodą do poziomu kaszy. Siemię lniane tak samo zalej wodą. Odstaw na 2-3h. 
Kaszę porządnie odcedź i zblenduj ją na gładko razem z siemieniem, sokiem z cytryny, połową szklanki wody, oliwą, solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Masa będzie wyglądała jak zwykłe ciasto o konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo). Wymieszaj.
Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Na dnie rozłóż pestki dyni i na to wylej ciasto. Górę posyp sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 1,5-2h. Chlebek bardziej się suszy niż piecze.

Wskazówki:
  • Najlepiej smakuje przed podaniem podgrzany w piekarniku lub w tosterze. Robi się wtedy jeszcze bardziej chrupki. 
  • Chleb przechowuj zawinięty w ściereczkę i zjedz w przeciągu 2 dni. Po tym czasie robi się twardawy.
Ten chleb to chyba moje odkrycie roku, serio! Przekonajcie się sami!
Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Instagramie/Google+...będzie nam bardzo miło! Miłego weekendu!
Paulina

22 komentarze :

  1. Bez drożdży i tak ci pięknie wyrósł? :O Cudo! a te pestki dyni, to jedne z moich ulubionych- chętnie wyskubałabym je z bochenka :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę ten chlebek rośnie minimalnie, bo bardziej się suszy :D Też uwielbiam pestki dyni <3

      Usuń
  2. Zjadłabym taki chlebek :) Jak na razie wyrasta mi w kuchni ciasto na bułki razowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, domowe pieczywo jest najpyszniejsze! Takie jeszcze ciepłe i chrupkie ;)

      Usuń
  3. Piękny wyszedł ! I mimo, że z kaszy, to wcale nie wygląda na taki gliniasty, a wręcz przeciwnie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej smakuje jako grzanka z tostera :D

      Usuń
  4. Cudo !! :) Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda genialnie! Uwielbiamy kaszę gryczaną, więc to zdecydowanie pomysł dla nas i do tego nie wymaga drożdży. To przepis idealny, tym bardziej, że podobnie jak Ty jesteśmy studentkami, więc o czas walczymy jak się da. ;) Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Po takiej rekomendacji to mam ochotę nawet i teraz na kromeczkę. "Odkrycie roku" - muszę spróbować i ja. Tylko czy wyjdzie mi taki smakowity? ;) Kusi jednak, między innymi dlatego, że się go tak szybko robi! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Siemie zmielone jak się domyslam?

    OdpowiedzUsuń
  8. Siemie zmielone jak się domyslam?

    OdpowiedzUsuń
  9. Nasz chlebek z kaszy gryczanej nieco dłużej się zakwasza ale również wychodzi przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy podana waga kaszy to tej surowej czy może ugotowanej? bo rozumiem ze w przepisie jest kasza ugotowana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To waga kaszy gryczanej niepalonej surowej, w przepisie zalewasz wodą kaszę surową i w ogóle jej na żadnym etapie nie gotujesz ;)

      Usuń
    2. Czyli kaszę zalewamy zimną wodą ?

      Usuń
    3. Dokładnie - zimną lub letnią ;)

      Usuń
  11. Czy można użyć kaszy gryczanej palonej? Ostatnio znalazłam sporo fajnych przepisów z kaszą gryczaną, jednak w każdym mowa jest właśnie o niepalonej. Czy wybierana jest tylko ze względu na lepsze wartości odżywcze ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza palona jest twardsza i bardziej smakuje kaszą. Osobiście nie próbowałam robić z niej chleba, ale słyszałam, że wychodzi sypki i ogólnie lepiej korzystać z niepalonej ;)

      Usuń
  12. Kasza jest tylko moczona tak? Nie jest gotowana? ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)