Tym przepisem rozpoczynamy cykl dań dwudniowych. Jednym zaczęły się studia, drudzy pracują całymi dniami, a jeszcze inni lubią wygodę i niedługie stanie przy garach. Jest to dla nas po prostu oszczędność czasu. Będą to potrawy przeważnie jednogarnkowe, które na drugi dzień smakują jeszcze lepiej i bez obaw można przechowywać je w lodówce. Dziś mam dla Was kurczaka w sosie słodko-kwaśnym do zjedzenia z ryżem, makaronem sojowym lub po prostu z chlebem. Kuchnię chińską uwielbiam za wszystko - aromaty, przeróżne doznania smakowe i harmonię! Słodycz i kwaśność idealnie tu ze sobą współgrają, a lekko chrupiące warzywa i miękki kurczak tylko to dopełniają. Taki sos można kupić gotowy w słoiku, ale powiem Wam, że dla mnie smakuje identycznie, a nawet lepiej!
Dlaczego warto?
Gotowe sosy ze słoika zawierają wiele niepotrzebnych składników, jak na przykład syrop glukozowo-fruktozowy, spore ilości soli czy maltodekstrynę. Są to główni sprawcy cukrzycy i nadwagi. Mają też barwniki i wzmacniacze smaku. Do tego warzyw jest w nich na ogół bardzo mało.Ale po co nam to, jak sami bez problemu możemy przyrządzić taki domowy sos? Przynajmniej wiemy, co w nim jest i możemy kontrolować jego skład.
Składniki i przygotowanie (na dwa dni dla 2-3 osób):
Kurczak:
- podwójny filet z kurczaka
- 1 łyżka papryki słodkiej
- pół łyżki papryki słodkiej wędzonej
- pół łyżki przyprawy chińskiej
- 1 łyżka ziół tajskich
- szczypta soli
Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawami i usmaż na natłuszczonej patelni.
Sos słodko-kwaśny:
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula żółta
- 2 marchewki
- 1 puszka ananasa/1 świeży ananas
- sok z 3 małych cytryn
- sok z 1 pomarańczy
- 1 kartonik passaty pomidorowej (500g)
- 2 duże łyżki miodu
- 3 łyżki cukru trzcinowego/innego słodzika
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- szczypta chili
Paprykę i marchewkę pokrój w drobne paski, cebulę w piórka, a ananasa w kawałki.
W garnku lub woku umieść miód, cukier, sok z pomarańczy, cytryn i sos z puszki ananasów (jeśli używałeś świeżego ananasa, pomiń to). Zagotuj, mieszając. Dodaj passatę pomidorową, sól i pieprz do smaku i chwilkę pogotuj. Następnie wrzuć pokrojone marchewki, paprykę i cebulę. Gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojonego ananasa, szczyptę chili i gotuj kolejne 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 1/4 kubka zimnej wody i wlej do sosu, porządnie mieszając. Sos zgęstnieje. Pogotuj przez parę minut, dodaj usmażonego kurczaka i gotuj dalej przez około 6 minut. Podawaj z ryżem.
A jaki Wy macie system gotowania, gdy jesteście zabiegani? Piszcie ;)
Polub nas na Facebooku/zaobserwuj na Instagramie/Google+, będzie nam bardzo miło!
Pozdrawiamy!
Paulina
pyszne danie,b.apetycznie wygląda-pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAle dobre i aromatyczne danie! Wypas! :)
OdpowiedzUsuńKurczak w takim sosie z reguły na zdjeciach wygląda nieco gorzej niż w realu ale Wasze zdjęcia są baardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że podobają się Wam nasze zdjęcia :)
UsuńZrobiłam dzisiaj kurczaka z tego przepisu :) Przepyszny!
OdpowiedzUsuń