17 paź 2016

Jaglany krem czekoladowy do tortów

Pogoda nas nie rozpieszcza, słońca brakuje, a chłód i wiatr jeszcze bardziej potęgują depresyjną aurę. Jak sobie wtedy pomóc? Endorfinami! Możesz iść pobiegać, zrobić trening i/lub...przygotować jaglany krem czekoladowy, który nieźle poprawia nastrój! Czekolada zwiększa przepływ energii i uczucie szczęścia. Kremu użyłam do tortu urodzinowego. I nikt, kto go jadł, nie domyślił się, że to zdrowa wersja z kaszy jaglanej. Zblendowana na gładko z resztą składników smakuje niemal identycznie jak kremy z torebki. Ja do swojego dodałam dodatkowo ciut rumu, bo w końcu to urodziny, ale jest to zbędne. Taki krem można jeść także w pucharkach jako deser, użyć do tartaletek lub a'la fondue z owocami. 

Dlaczego warto?
Kasza jaglana uważana jest za najzdrowszą z kasz. Posiada dużo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i odkwasza organizm. Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na skórę. Ma właściwości rozgrzewające, dlatego powinno się ją jeść w trakcie przeziębień. Gotujemy ją w proporcji 1:2 (np. 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody).  Wcześniej jednak, by pozbyć się goryczki, warto przepłukać ją na sitku pod bieżącą wodą, a nawet zalać i odstawić na 1h.
Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 duże łyżki serka typu Bieluch
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zagotuj 2 szklanki wody ze szczyptą soli. Kaszę jaglaną umieść na sitku i przepłukaj porządnie pod bieżącą wodą. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 15 minut. Uważaj, by kasza się nie przypaliła. Jeszcze ciepłą kaszę zblenduj na bardzo gładko z mlekiem. Tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj ją do kremu. Następnie dodaj resztę składników (kakao,serek typu Bieluch, miód, sok z cytryny i opcjonalnie rum) i zblenduj do porządanej konsystencji. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj więcej mleka. Przechowuj go w lodówce do 3 dni. Smacznego!
Wskazówki:
  • Jeśli kremu chcesz użyć do tortu, to musi się on schładzać w lodówce minimum 24h. Jest to bardzo ważne, ponieważ w innym wypadku krem po prostu będzie zbyt rzadki i podczas krojenia nie utrzyma się.
Kochani, jak postrzegacie zdrowe zamienniki? Uważacie, że są świetne, czy może zbędne i nie da się nimi zastąpić oryginalnych przepisów? Dzielcie się w komentarzach!
Możesz polubić nas na Facebooku/obserwować na Instagramie/Google+, będzie nam od razu cieplej w te chłodne dni!
Trzymajcie się i do następnego!
Paulina

11 komentarzy :

  1. Na jesienną chandrę najlepiej połączyć te dwie propozycje - po porządnej dawce ruchu, wsunąć bezgrzeszny krem czekoladowy :D Koniecznie muszę spróbować (choć w opcji bez rumu, za którym nie przepadam) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie chcemy zrobić podobny krem do gofrów bo w środę mamy gościa ale w wyobraźcie sobie, że w Biedrze nie było kaszy jaglanej :/ Więc krem będzie z gryczanej białej, dla nas bomba ale nie wiemy czy koleżance zasmakuje :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może była jakaś promocja na kaszę jaglaną :D Z drugiej strony, to dobrze, że Polacy dostrzegli jej potencjał :D

      Usuń
  3. Kem z jaglanej męczy mnie już od długiego czasu :)Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna alternatywa dla maślanych lub śmietanowych kremów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie wymyśliłaś *O* Można smacznie i zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. kremu jaglanego jeszcze nie robiłam ale jestem pewna, że idealnie zastąpi ciężkie maślane kremy:) przetestuję i zobaczymy co powiedzą domownicy bo że mi będzie smakować to tego akurat jestem pewna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. robie podobny ale z mlekiem kokosowym, orzechami laskowymi ( prazonymi i zmielonymi), slodzony daktylami i amaretto, oczywiście kakao, gorzka czekolada itp... i tez jest pycha.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Proszę mi powiedzieć czy przed wyłożeniem go na blat biszkoptowy również trzeba go schłodzić? Nie wycieknie jeśli nałożę na niego drugi blat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używałam go to tortu z ciasta kruchego, w biszkopt łatwiej wszystko wsiąka, więc rzeczywiście krem warto jeszcze schłodzić przed nałożeniem w lodówce, żeby bardziej stęgł ;) Na pewno to w niczym nie zaszkodzi. Pozdrawiamy! ;)

      Usuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)