Na co dzień wolę śniadania na słono - kanapki z domowymi serkami lub jajecznicę z warzywami. Jednak czasem mój organizm po obudzeniu domaga się słodkości! I wtedy w ruch idzie blender lub mikser i robię domowe placuszki, które zjadam z owocami lub jogurtem. Taki minus, że na takie śniadania trzeba mieć czas i cierpliwość do późniejszego sprzątania kuchni i mycia garów i naczyń...Ale pomimo tego te serniczki są moim numerem jeden! Uwielbiam serniki wszelkiego rodzaju, ale wiadomo, że nie zawsze chce się piec całą blaszkę. I wtedy ratują mnie te z patelni. Z zewnątrz złociste, chrupiące, a w środku delikatne i mięciutkie. W połączeniu z kwaśnymi owocami smakują genialnie!
Dlaczego warto?
Twaróg to źródło pełnowartościowego białka i dużych ilości wapnia oraz fosforu. Jest niskokaloryczny i lekkostrawny, ale sycący. Zawiera lizynę - aminokwas egzogenny sprzyjający koncentracji i układowi nerwowemu oraz przeciwdziałający miażdżycy. Polecam wybierać twaróg półtłusty zamiast chudego, ponieważ zawiera on więcej zdrowych tłuszczy, dzięki którym możliwe jest rozpuszczenie witamin A, D i E i lepsze ich wchłanianie przez organizm.
Składniki (6 sztuk):
- 250g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 i pół łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 duża łyżka miodu
- cynamon
- otręby owsiane
- rodzynki/suszona żurawina
Przygotowanie:
Jajko ubij z miodem do powstania puszystej, jasnej masy. Dodaj twaróg i zblenduj/zmiksuj do gładkości. Dodaj mąkę, cynamon (ilość w zależności od preferencji) i dalej blenduj do połączenia składników. Masa ma być gęsta i foremna. Jeśli jest zbyt rzadka, zagęść ją otrębami owsianymi. Ewentualnie dodaj rodzynki lub suszoną żurawinę i wymieszaj. Formuj kulki i spłaszczaj je dłonią na kształt placuszków. Ja swoje dodatkowo obtoczyłam jeszcze w otrębach. Smaż je pod przykryciem na naoliwionej i rozgrzanej patelni z obu stron aż do zrumienienia. Koniecznie podawaj ciepłe, zimne tracą w smaku.
Mam nadzieję, że jecie śniadania! Co smakuje Wam najbardziej? Jestem bardzo ciekawa!
Zapraszam do polubienia nas na Facebooku lub obserwowaniu na Instagramie/Google+, będzie nam bardzo miło ;)
Paulina
Ciekawe ile wychodzi kalorii na jednego placka
OdpowiedzUsuńZ takiej ilości składników powstaje 6 serniczków, wg kalkulatora jeden ma 112kcal ;) Jest to przepis na dwie porcje.
UsuńTakie serniczki są przepyszne. Robię podobne, tylko w mniej zdrowej wersji. Chętnie spróbuję i tą.
OdpowiedzUsuńDla mnie za dużo białka i w ogóle twarogu unikam, ale muszę przyznać, że wyglądają cudownie i na pewno tak smakują :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszne! <3 Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniczki z patelni :) Ja jednak robię bez jajka.
OdpowiedzUsuńMam kostkę twarogu i zastanawiałam się, czy wykombinować knedle, czy serniczki :) Chyba pójdę na kompromis i po prostu dokupię drugą kostkę :P Tym bardziej, że także jestem fanką sernika!
OdpowiedzUsuńŚciągam przepis! Założę się, że mi będzie na maksa smakować :)
OdpowiedzUsuńŚciągam przepis! Założę się, że mi będzie na maksa smakować :)
OdpowiedzUsuńu mnie też zazwyczaj kanapki na śniadanie... częściej kombinuję z kolacjami.... takie placuszki mogłabym jadać codziennie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przeuroczo :) chętnie bym skubnęła kilka!
OdpowiedzUsuńMamy na takie ochotę :D Może wyjdą też z dodatkiem kaszki, które aktualnie recenzujemy :D
OdpowiedzUsuń