Ostatnio na blogu pojawił się przepis na serowy sos z warzyw, więc dziś przyszła pora na jego wykorzystanie. Zrobimy nachosy, z którymi komponuje się rewelacyjnie! Nachosy uwielbiam, więc szukałam zamiennika tych sklepowych czy kinowych. Wiadomo, że nigdy nie odzwierciedli się ich idealnie, bo te domowe same w sobie nie są tak przyprawione. Jednak trzeba sobie jakoś radzić, dlatego koniecznie podajcie je z domowym aromatycznym sosem, np. serowym, pomidorowym lub z guacamole. Jest to bardzo fajna przekąska na imprezy lub wieczory ze znajomymi...i na pewno zdrowsza niż te z paczki. W zależności od smaku i nastroju można je łatwo modyfikować różnymi przyprawami.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki ciepłej wody
- łyżeczka ziół
- płaska łyżeczka soli
- kurkuma
- papryka słodka/ostra
Przygotowanie:
Mąki wymieszaj. Dodaj do nich sól, zioła, oliwę i na końcu wodę. Porządnie zagnieć ciasto (ma być plastyczne, gładkie) i odstaw je na 15-20 minut.
Podziel ciasto na 3 części i każdą rozwałkuj na bardzo cienki placek (nawet prześwitujący) na 1-2mm. Wykrawaj trójkąty i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nachosy nie rosną, mogą być więc blisko siebie. Posyp i wklep w nie kurkumę i paprykę.
Piecz w rozgrzanym piekarniku (170°C) 10-15 minut i koniecznie ich pilnuj. Jeśli są już upieczone, to od razu je wyjmij. Inaczej stwardnieją.
Wskazówki:
- im grubsze nachosy lub im dłużej będą w piekarniku, tym będą twardsze
- można upiec je również na rozgrzanej patelnii, smakować będą jednak bardziej jak tortilla i będą także miększe
- koniecznie podawaj je z jakimś sosem, np. z wegańskim serowym sosem z warzyw
Robiliście już kiedyś takie domowe nachosy? Jeśli nie, to gorąco polecam spróbować!
Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Instagramie/Google+ , czekamy! ;)
Miłego i smacznego weekendu kochani,
Paulina
Muszą być przepyszne. :) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńAle super patent! Nigdy nie jadłam nachosów :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, a na pewno nie pożałujesz ;) Pozdrawiamy
UsuńJadłabym *.*
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe tortille, więc takie nachosy również by mi zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłyśmy takie chrupacze z mąki gryczanej. Również wyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuńKocham nachosy, ale te kupne mają całą tablicę Mendelejewa, więc ich unikam. Muszę takie zrobić, tylko zaopatrzę się w mąkę kukurydzianą :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zdrowe przekąski. W tym tygodniu robiłam zdrowe ciasteczka owsiane do pracy. Szybko i co najważniejsze zdrowo.
OdpowiedzUsuńKocham zdrowe przekąski czy to na wieczór, czy do pracy. Dzieciom również na drugie śniadania wrzucam zdrowe przekąski.
OdpowiedzUsuń