10 wrz 2016

Zdrowe przekąski - domowe nachosy

Ostatnio na blogu pojawił się przepis na serowy sos z warzyw, więc dziś przyszła pora na jego wykorzystanie. Zrobimy nachosy, z którymi komponuje się rewelacyjnie! Nachosy uwielbiam, więc szukałam zamiennika tych sklepowych czy kinowych. Wiadomo, że nigdy nie odzwierciedli się ich idealnie, bo te domowe same w sobie nie są tak przyprawione. Jednak trzeba sobie jakoś radzić, dlatego koniecznie podajcie je z domowym aromatycznym sosem, np. serowym, pomidorowym lub z guacamole. Jest to bardzo fajna przekąska na imprezy lub wieczory ze znajomymi...i na pewno zdrowsza niż te z paczki. W zależności od smaku i nastroju można je łatwo modyfikować różnymi przyprawami. 

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka ziół
  • płaska łyżeczka soli
  • kurkuma
  • papryka słodka/ostra
Przygotowanie:
Mąki wymieszaj. Dodaj do nich sól, zioła, oliwę i na końcu wodę. Porządnie zagnieć ciasto (ma być plastyczne, gładkie) i odstaw je na 15-20 minut. 
Podziel ciasto na 3 części i każdą rozwałkuj na bardzo cienki placek (nawet prześwitujący) na 1-2mm. Wykrawaj trójkąty i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nachosy nie rosną, mogą być więc blisko siebie. Posyp i wklep w nie kurkumę i paprykę. 
Piecz w rozgrzanym piekarniku (170°C) 10-15 minut i koniecznie ich pilnuj. Jeśli są już upieczone, to od razu je wyjmij. Inaczej stwardnieją.
Wskazówki:
  • im grubsze nachosy lub im dłużej będą w piekarniku, tym będą twardsze
  • można upiec je również na rozgrzanej patelnii, smakować będą jednak bardziej jak tortilla i będą także miększe
  • koniecznie podawaj je z jakimś sosem, np. z wegańskim serowym sosem z warzyw
Robiliście już kiedyś takie domowe nachosy? Jeśli nie, to gorąco polecam spróbować!
Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Instagramie/Google+ , czekamy! ;)
Miłego i smacznego weekendu kochani,
Paulina

9 komentarzy :

  1. Muszą być przepyszne. :) Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super patent! Nigdy nie jadłam nachosów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz ;) Pozdrawiamy

      Usuń
  3. Uwielbiam domowe tortille, więc takie nachosy również by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś robiłyśmy takie chrupacze z mąki gryczanej. Również wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham nachosy, ale te kupne mają całą tablicę Mendelejewa, więc ich unikam. Muszę takie zrobić, tylko zaopatrzę się w mąkę kukurydzianą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zdrowe przekąski. W tym tygodniu robiłam zdrowe ciasteczka owsiane do pracy. Szybko i co najważniejsze zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham zdrowe przekąski czy to na wieczór, czy do pracy. Dzieciom również na drugie śniadania wrzucam zdrowe przekąski.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)