10 wrz 2016

Zdrowe przekąski - domowe nachosy

Ostatnio na blogu pojawił się przepis na serowy sos z warzyw, więc dziś przyszła pora na jego wykorzystanie. Zrobimy nachosy, z którymi komponuje się rewelacyjnie! Nachosy uwielbiam, więc szukałam zamiennika tych sklepowych czy kinowych. Wiadomo, że nigdy nie odzwierciedli się ich idealnie, bo te domowe same w sobie nie są tak przyprawione. Jednak trzeba sobie jakoś radzić, dlatego koniecznie podajcie je z domowym aromatycznym sosem, np. serowym, pomidorowym lub z guacamole. Jest to bardzo fajna przekąska na imprezy lub wieczory ze znajomymi...i na pewno zdrowsza niż te z paczki. W zależności od smaku i nastroju można je łatwo modyfikować różnymi przyprawami. 

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka ziół
  • płaska łyżeczka soli
  • kurkuma
  • papryka słodka/ostra
Przygotowanie:
Mąki wymieszaj. Dodaj do nich sól, zioła, oliwę i na końcu wodę. Porządnie zagnieć ciasto (ma być plastyczne, gładkie) i odstaw je na 15-20 minut. 
Podziel ciasto na 3 części i każdą rozwałkuj na bardzo cienki placek (nawet prześwitujący) na 1-2mm. Wykrawaj trójkąty i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nachosy nie rosną, mogą być więc blisko siebie. Posyp i wklep w nie kurkumę i paprykę. 
Piecz w rozgrzanym piekarniku (170°C) 10-15 minut i koniecznie ich pilnuj. Jeśli są już upieczone, to od razu je wyjmij. Inaczej stwardnieją.
Wskazówki:
  • im grubsze nachosy lub im dłużej będą w piekarniku, tym będą twardsze
  • można upiec je również na rozgrzanej patelnii, smakować będą jednak bardziej jak tortilla i będą także miększe
  • koniecznie podawaj je z jakimś sosem, np. z wegańskim serowym sosem z warzyw
Robiliście już kiedyś takie domowe nachosy? Jeśli nie, to gorąco polecam spróbować!
Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Instagramie/Google+ , czekamy! ;)
Miłego i smacznego weekendu kochani,
Paulina

7 komentarzy :

  1. Muszą być przepyszne. :) Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super patent! Nigdy nie jadłam nachosów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz ;) Pozdrawiamy

      Usuń
  3. Uwielbiam domowe tortille, więc takie nachosy również by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś robiłyśmy takie chrupacze z mąki gryczanej. Również wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham nachosy, ale te kupne mają całą tablicę Mendelejewa, więc ich unikam. Muszę takie zrobić, tylko zaopatrzę się w mąkę kukurydzianą :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)