Jesień już czuć... Poranki robią się coraz chłodniejsze, a nad miastem unosi się klimatyczna mgiełka, przez którą nieśmiało przebijają złote promyki słońca. Kocham ten czas, nawet jeśli deszcz pada cały dzień, a wiatr zrywa z drzew pożółkłe liście. Jednak niezależnie od pory roku w naszym domu zawsze w weekendy celebruje się śniadania. Nie ma pośpiechu - jest tylko smak. I od zawsze robimy domowe serki śniadaniowe, które potocznie nazywamy śmieciowymi, bo wrzucić można do nich wszystko. Są przepyszne, szczególnie połączone razem ze świeżym, jeszcze ciepłym chlebem z chrupiącą skórką. To smak, który pamiętam od najmłodszych lat.
Składniki i przygotowanie:
Serek twarogowy z warzywami:
- 1 serek typu Bieluch
- pół kostki twarogu (125g)
- szczypiorek (może być z cebulką)
- rzodkiewki
- ogórek
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka na twardo
- sól ziołowa
- pieprz
Ilość warzyw i przypraw dostosuj do własnych preferencji. Ja lubię serki gęste i używam ich dużo.
Do miseczki przełoż serek typu Bieluch i twaróg. Porządnie wymieszaj i rozbij widelcem, by serek był gładki. Szczypiorek poszatkuj, czosnek wyciśnij przez praskę, a rzodkiewki, ogórka i ugotowane na twardo jajka drobno pokrój. Dopraw do smaku solą ziołową i pieprzem.
Serek z awokado:
- 1 awokado
- sok z cytryny
- sól ziołowa
Awokado umyj i przekrój na pół. Połówki przekręć w przeciwnych kierunkach, pestkę wyjmij. Łyżeczką wydrąż cały miąższ i przełóż go do miseczki. Dodaj soku z cytryny (w ilości, która smakowo Ci pasuje, ja daję zwykle 3 łyżki). Na koniec dopraw solą ziołową i porządnie wymieszaj.
A Wy lubicie serki śniadaniowe lub pasty kanapkowe? Jakie są Wasze ulubione? ;)
Możesz polubić nas także na Facebooku/obserwować na Instagramie/Google+, cieszymy się, że jesteś z nami! Trzymajcie się ciepło!
Paulina
Uwielbiam pastę z awokado i limonką <3
OdpowiedzUsuńKocham hummus na kanapkach, ale domowy twarożek ze szczypiorkiem, ogórkiem i rzodkiewką oraz pasta jajeczna (ze szczypiorkiem lub duszonymi pieczarkami i cebulką) są nie do pobicia!
OdpowiedzUsuńale genialne połaczenia *O*
OdpowiedzUsuńA dzisiaj na śniadanie jadłam chlebek z rozduszonym awokado i twarogiem. Było pysznie :)
OdpowiedzUsuńjeszcze niedawno kupowałam gotowe serki w 150 gramowych pojemniczkach- póki nie przeczytałam składu- o zgrozo! teraz już nie kupuję i nie robię wyjątków- za to twaróg i zwykły szczypiorek lub rzodkiewka i efekt milion razy lepszy!
OdpowiedzUsuńObie wersje bardzo nam odpowiadają :) Z racji tego, że nabiał jemy tylko raz w tygodniu to tą z awokado jadłybyśmy częściej bo już nie raz przygotowujemy podobną :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne pomysły i połączenia smaków! i dwa składniki które absolutnie uwielbiam: awokado i serek Bieluch! Mniam
OdpowiedzUsuńMamy tak samo! Pozdrawiamy! ;)
UsuńI to się nazywa zdrowe śniadanie
OdpowiedzUsuń