Od jakiegoś czasu o wiele bardziej wolę robić domowe słodycze-przekąski niż piec ciasta czy ciasteczka. Ostatnio niezłą popularnością cieszył się mój przepis na fit batoniki bounty. Wnioskuję więc, że tak samo jak ja lubicie szybkie, mało pracochłonne i przede wszystkim zdrowe słodkości. Kocham wszelakie kulki mocy oraz zdrowe własnoręcznie robione odpowiedniki popularnych na rynku batoników. Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na domowe sezamki, które smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu! Tak wiem, w kółko to powtarzam przy każdym przepisie, ale co poradzić, jeśli to prawda ;) Mają też one oczywiście lepszy skład - kupne oprócz sezamu posiadają także syrop glukozowo-fruktozowy i cukier. A my staramy się takich rzeczy unikać, prawda? Są chrupiące, idealne jako przekąska do pracy czy szkoły. Zawsze miałam problem z prażeniem ziaren sezamu na patelni - przez moją nieuwagę wychodziły gorzkie. Tu smak podkręcamy głównie dzięki podpiekaniu ich w piekarniku. Koniecznie spróbujcie!
Dlaczego warto?
Sezam powinniśmy spożywać ze względu na obecność w nim fitosteroli, które dzięki zmniejszaniu poziomu złego cholesterolu obniżają ryzyko miażdżycy. Zawiera także sesamolinę obniżającą ciśnienie i stres oksydacyjny oraz dużo, dużo wapnia (więcej niż mleko), witaminę A, E, z grupy B, żelazo, cynk... Sezam ma niski indeks glikemiczny.
- 200g sezamu
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Miód rozpuść i podgrzej w rondelku. Następnie wsyp do niego sezam i dobrze wymieszaj. Masę przełóż równo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego. Podpiecz z termoobiegiem w 150C około 7-10 minut. Masa będzie rzadka. Odstaw ją do ostygnięcia i lekkiego stwardnienia. Wraz z czasem sezamki zrobią się bardziej plastyczne i nieklejące do rąk. Dopiero wtedy formuj kuleczki lub batoniki (jeśli masa się trochę klei, zwilż lekko dłonie zimną wodą). Można włożyć je do lodówki, ale nie jest to konieczne.
Wskazówki:
- Jeśli zapomniałeś o ostudzonej masie, to nic się nie martw. Być może będzie ona zbyt twarda do formowania kulek, ale wtedy wystarczy, że włożysz naczynie na chwilę do wrzącej wody. Po tym bez problemu możesz tworzyć swoje sezamki.
A może Wy macie jakieś fajne przepisy na szybkie słodkie przekąski? Chętnie je poznam i przetestuję ;)
Będzie nam także bardzo, bardzo miło, jeśli polubisz naszą stronę na Facebooku/zaobserwujesz na Instagramie/Google+ ;)
Trzymajcie się!
Paulina
Wyglądają bajecznie! Aż mam ochotę wziąć cały słoiczek i się zajadać do kawki :D Domowe słodycze najlepsze <3
OdpowiedzUsuńJak fajnie wyglądają te sezamki w formie kulek :) To jest taki prosty przepis, a smak taki bajeczny. Podbieram jeden do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudnie! takie małe słodkie kuleczki ^^
OdpowiedzUsuńNa pewno są przepyszne. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńnigdy nie przepadałam za sezamkami- były dla mnie zbyt słodkie i kleiły się do zębów. Ale 3 łyżki miodu na 200 gram sezamu na pewno mnie nie zasłodzi- tym bardziej że i sezam i miód uwielbiam! tylko jak się oprzeć i nie zjeść wszystkich kulek na raz?:)
OdpowiedzUsuńWszystkich na szczęście chyba nie da się zjeść - zasłodzą na maksa :D
UsuńTylko 2 składniki?! Nie chce się wierzyć :) Cudowne!
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie, myślę że jestem w stanie je zrobić, zresztą
OdpowiedzUsuńta jakże długa lista zakupów mnie zachęca :) dwa składniki :D
to może być moje popisowe danie :D zresztą ja uwielbiam wszystko
co jest z sezamem :)
pozdrawiam cieplutko :*
Wyglądają genialnie, uwielbiam takie smaki ;)
OdpowiedzUsuńPychotka :) My kiedyś zrobiłyśmy takie z kaszy jaglanej i tahini. Jest moc! :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjne! Proste i pełne zdrowia, bez niepotrzebnych składników ;)
OdpowiedzUsuńZrobię jutro :) W planie miałam tylko kokosanki ale trafiłam na Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńile wychodzi kuleczek? :)
OdpowiedzUsuńWitam, jeśli nie mam termoobiegu to jak zalecacie podpiekać masę?? pozdrawiam Sisi
OdpowiedzUsuńNie tylko zdrowe, ale i pyszne!
OdpowiedzUsuńCo za bdura. A w miodzie to nie ma cukru ?
OdpowiedzUsuń