16 wrz 2016

Zdrowe słodkości - domowe sezamki z dwóch składników

Od jakiegoś czasu o wiele bardziej wolę robić domowe słodycze-przekąski niż piec ciasta czy ciasteczka. Ostatnio niezłą popularnością cieszył się mój przepis na fit batoniki bounty. Wnioskuję więc, że tak samo jak ja lubicie szybkie, mało pracochłonne i przede wszystkim zdrowe słodkości. Kocham wszelakie kulki mocy oraz zdrowe własnoręcznie robione odpowiedniki popularnych na rynku batoników. Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na domowe sezamki, które smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu! Tak wiem, w kółko to powtarzam przy każdym przepisie, ale co poradzić, jeśli to prawda ;) Mają też one oczywiście lepszy skład - kupne oprócz sezamu posiadają także syrop glukozowo-fruktozowy i cukier. A my staramy się takich rzeczy unikać, prawda? Są chrupiące, idealne jako przekąska do pracy czy szkoły. Zawsze miałam problem z prażeniem ziaren sezamu na patelni - przez moją nieuwagę wychodziły gorzkie. Tu smak podkręcamy głównie dzięki podpiekaniu ich w piekarniku. Koniecznie spróbujcie!
Dlaczego warto?
Sezam powinniśmy spożywać ze względu na obecność w nim fitosteroli, które dzięki zmniejszaniu poziomu złego cholesterolu obniżają ryzyko miażdżycy. Zawiera także sesamolinę obniżającą ciśnienie i stres oksydacyjny oraz dużo, dużo wapnia (więcej niż mleko), witaminę A, E, z grupy B, żelazo, cynk... Sezam ma niski indeks glikemiczny. 
Składniki:
  • 200g sezamu 
  • 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Miód rozpuść i podgrzej w rondelku. Następnie wsyp do niego sezam i dobrze wymieszaj. Masę przełóż równo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego. Podpiecz z termoobiegiem w 150C około 7-10 minut. Masa będzie rzadka. Odstaw ją do ostygnięcia i lekkiego stwardnienia. Wraz z czasem sezamki zrobią się bardziej plastyczne i nieklejące do rąk. Dopiero wtedy formuj kuleczki lub batoniki (jeśli masa się trochę klei, zwilż lekko dłonie zimną wodą). Można włożyć je do lodówki, ale nie jest to konieczne.
Wskazówki:
  • Jeśli zapomniałeś o ostudzonej masie, to nic się nie martw. Być może będzie ona zbyt twarda do formowania kulek, ale wtedy wystarczy, że włożysz naczynie na chwilę do wrzącej wody. Po tym bez problemu możesz tworzyć swoje sezamki.
A może Wy macie jakieś fajne przepisy na szybkie słodkie przekąski? Chętnie je poznam i przetestuję ;) 
Będzie nam także bardzo, bardzo miło, jeśli polubisz naszą stronę na Facebooku/zaobserwujesz na Instagramie/Google+ ;)
Trzymajcie się!
Paulina

16 komentarzy :

  1. Wyglądają bajecznie! Aż mam ochotę wziąć cały słoiczek i się zajadać do kawki :D Domowe słodycze najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak fajnie wyglądają te sezamki w formie kulek :) To jest taki prosty przepis, a smak taki bajeczny. Podbieram jeden do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przecudnie! takie małe słodkie kuleczki ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno są przepyszne. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie przepadałam za sezamkami- były dla mnie zbyt słodkie i kleiły się do zębów. Ale 3 łyżki miodu na 200 gram sezamu na pewno mnie nie zasłodzi- tym bardziej że i sezam i miód uwielbiam! tylko jak się oprzeć i nie zjeść wszystkich kulek na raz?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkich na szczęście chyba nie da się zjeść - zasłodzą na maksa :D

      Usuń
  6. Tylko 2 składniki?! Nie chce się wierzyć :) Cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają smakowicie, myślę że jestem w stanie je zrobić, zresztą
    ta jakże długa lista zakupów mnie zachęca :) dwa składniki :D
    to może być moje popisowe danie :D zresztą ja uwielbiam wszystko
    co jest z sezamem :)
    pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają genialnie, uwielbiam takie smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka :) My kiedyś zrobiłyśmy takie z kaszy jaglanej i tahini. Jest moc! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjne! Proste i pełne zdrowia, bez niepotrzebnych składników ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobię jutro :) W planie miałam tylko kokosanki ale trafiłam na Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ile wychodzi kuleczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, jeśli nie mam termoobiegu to jak zalecacie podpiekać masę?? pozdrawiam Sisi

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie tylko zdrowe, ale i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Co za bdura. A w miodzie to nie ma cukru ?

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)