31 sie 2016

Lekkostrawna zupa krem z cukinii

Dziś nadszedł czas na moje zupowe must eat - krem z cukinii. Kocham ją przede wszystkim za to, że nie trzeba stać godzinami w kuchni, aby ją przygotować. Taką zupę robię w 30 minut między jednymi a drugimi zajęciami na uczelni. Jest aromatyczna, pachnąca. Posiada słodko-ostrą nutę smakową. Można ją podać zarówno na codzienny obiad, jak i podczas imprezy z przyjaciółmi. Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Z taką zupą każda impreza będzie udana!

Dlaczego warto?
Cukinia ma właściwości alkalizujące, czyli odkwasza nasz organizm i pomaga utrzymać poprawną równowagę kwasowo-zasadową. Jest lekkostrawna i ma mało kalorii. Pomimo tego zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A, C, K, PP, B1 i beta-karoten. Ma bardzo dużo wody i nie kumuluje związków chemicznych, czy metali ciężkich. Przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, działa moczopędnie, antyoksydacyjnie i wspomaga przemiany metaboliczne. Jest idealna dla osób dbających o linię. Jednak jej główną zaletą jest uniwersalność! Z cukinii można robić zupy, leczo, ciasta, ketchupy i wiele, wiele więcej...
Składniki:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • sok z cytryny do smaku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta pieprzu cayenne/chili
  • 2 łyżki domowej bulionetki warzywnej/1 kostka rosołowa
  • woda
Przygotowanie:
Do garnka wlej oliwę/olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem. Do smaku dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Zupę możesz podawać z nasionami słonecznika, świetne połączenie!
 A jakie są Wasze ulubione zupy? Wolicie kremy czy tradycyjne? Jesteśmy bardzo ciekawe, a nuż odkryjemy nowy przepis! 
Będzie nam bardzo, bardzo miło, jeśli polubisz naszą stronę na Facebooku lub zaobserwujesz nas na Instagramie/Google+. Cieszymy się z każdego czytelnika! Trzymajcie się zdrowo!
Gosia i Paulina

5 komentarzy :

  1. Tak zupkę chętnie bym zjadła po spacerku z Z. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio nie miałam kompletnie pomysłu na cukinię, a teraz już wiem, co z niej zrobię kolejnym razem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zupy bardzo często u nas goszczą :) Zwłaszcza, że sezon na cukinie jest bardzo długi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam zupy z cukinii:) kremy jadam rzadko- tylko wtedy gdy dokładnie wiem co zostało zmiksowane bo u mnie przeważnie zupy gotuje się na mięsie i jeśli gdzieś się jakaś skóra z kurczaka np zapodziała i została zmiksowana to bleee nie rusze- ale taką czystą zupkę bez mięcha zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja pierwsza zupa krem :) wyszła fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)