4 sie 2016

Energetyczne i odbudowujące placuszki owsiane

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Po śnie, podczas którego nasz organizm regeneruje się i wypoczywa, musimy dostarczyć sobie nowych porcji energetycznych i substancji odżywczych. Śniadanie daje nam siłę, zwiększa wydolność fizyczną i umysłową. Skutki wychodzenia z domu bez pierwszego posiłku mogą być bardzo poważne. Szczególnie źle wpływa to na nasz metabolizm, gdyż jest on wtedy rozregulowany. Wiadomo, że w tygodniu każdy się spieszy, ale warto wstać 10 minut wcześniej i coś zjeść. Dziś mam dla Was przepis na nieco dłuższe śniadanie. A kto nie kocha leniwych, weekendowych poranków? 


Dlaczego warto?
Płatki owsiane to jedne z najcenniejszych produktów spożywczych! Zawierają spore ilości białka, aminokwasy, witaminy z grupy B, PP, E, minerały (cynk i magnez) i inne substancji odżywcze. Mają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które zapobiegają zakrzepom i miażdżycy, a organizm sam ich nie wytwarza. Płatki mają też dużo błonnika (beta-glukanu) spowalniającego wchłanianie cukrów (zapobiega to nadwadze i cukrzycy typu II), poprawiającego pracę jelit i wzmacniającego układ immunologiczny. Płatki poprawiają pamięć i koncentrację, mają działanie antydepresyjne i przeciwdziałają zmęczeniu(wszystko to dzięki witaminom B). A najważniejsze, że dostarczają nam białko, które jest budulcem naszego ciała!
Jajka to bogactwo pełnowartościowego białka, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Posiada lecytynę, która przeciwdziała odkładaniu się złogów w ścianach krwionośnych i luteinę korzystnie wpływającą na wzrok (chroni przed promieniami UVA i UVB). Jajka wzmacniają kości, poprawiają wygląd skóry i pomagają zachować zdrową sylwetkę. 
Miód - własności tutaj

Składniki (na około 8 małych placuszków):
  • pół kubka płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka miodu/ksylitolu/innego słodzika
  • łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej przegotowaną, wrzącą wodą do poziomu płatków. Muszą one wchłonąć płyn, dlatego odstaw je na około 10 minut. W tym czasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli i łyżeczką zimnej wody. Następnie zmiksuj lub wymieszaj łyżką rozmiękłe płatki owsiane z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia, miodem i cynamonem. Dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Łyżką formuj na rozgrzanej i naoliwionej patelni małe placuszki. Możesz, tak jak ja, na ich górę powbijać różne owoce, np. plasterki bananów, porzeczki, jagody. Koniecznie smaż je pod przykryciem! Podawaj z jogurtem, owocami, bakaliami lub z tym, czym zechcesz! Smacznego!
Wskazówki:
  • jeśli płatki zalałeś zbyt dużą ilością wody, to odsącz je na sitku 
  • do placuszków możesz dodać jeszcze łyżkę kakao, będą wtedy czekoladowe
  • placuszki nie wychodzą bardzo słodkie, jeśli Ci to przeszkadza, dodaj więcej słodkiego
  • masa ma być raczej gęsta, wtedy placuszki nie będą całkiem płaskie. Jeśli widzisz, że jest za rzadka, dodaj więcej mąki. Jeśli wyszła jednak zbyt gęsta, dodaj trochę mleka/wody/mleczka kokosowego
  • cały sekret tkwi w odpowiednim smażeniu. Na pewno musisz pilnować placuszków cały czas, bo bardzo łatwo je przypalić (tak jak na przykład zdarzyło się mnie, ale nikt nie jest perfekcyjny!). Poza tym lepiej formuj małe placki niż jeden duży. Koniecznie patelnię czymś przykryj, wtedy góra placuszków ładnie się zetnie i będzie łatwiej je przewrócić. Smaż je z jednej strony aż do momentu, gdy będą ładnie odchodzić od patelni. Wtedy przewróć placuszki na drugą stronę

A Wy co lubicie najbardziej jeść na śniadania? Bo mam nadzieję, że ich nie omijacie! Jeśli podoba Ci się to, o czym piszemy i chcesz być na bieżąco, to polub nas na Facebooku, czy obserwuj na Instagramie lub Google+. Do następnego!
Paulina


8 komentarzy :

  1. Ale pulchne! Uwielbiam takie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają niesamowicie pysznie ;)
    meegstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Baardzo lubimy owies i jego przepyszny charakterystyczny smak :) Placuszki w smaku na pewno są genialne, brakuje nam tylko masła orzechowego ^-^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te placuszki z masłem orzechowym i bananem też są wspaniałe <3

      Usuń
  4. Czy jest jakiś sposób jezeli nie mamy przykrywki do patelni ? Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często przykrywam też zwykłą przykrywką od garnków, nawet o średnicy większej niż patelnia. Może się też udać, jak przykryjesz talerzem. A nawet da się przykryć jedną patelnię drugą, jeśli mają ten sam rozmiar, to mam akurat wypróbowane (studenckie warunki haha) :D

      Usuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)