5 sty 2017

Zdrowe słodkości - domowa chałwa z orzechami

Chałwa należy do grupy najstarszych słodyczy świata - pierwsze wzmianki o niej pochodzą jeszcze z czasów Babilonu. W różnych państwach pod jej nazwą kryją się różne produkty, na przykład w Rosji i na Ukrainie chałwę robi się z maku lub nasion słonecznika, zaś chałwa uznawana za klasyczną - robiona z sezamu i miodu najpopularniejsza jest w Turcji. W Polsce to niewątpliwie smak dzieciństwa dla wielu z nas. W czasach PRL'u chałwa była rarytasem! Zależnie od kraju robi się ją inaczej, inaczej się podaje i inaczej się je, co czyni ją słodkością bardzo uniwersalną i wręcz światową. A nie ma także trudności, by chałwę przygotować samemu w domu - jedynie z dwóch składników! Jeszcze lepsza będzie, gdy pokusisz się o dodanie do niej bakalii, orzechów lub kakao.
Dlaczego warto?
Oryginalna chałwa sezamowa powinna składać się wyłącznie z ziaren sezamu i miodu. Niestety, chałwy dostępne na rynku nie mają najlepszego składu, co również przekłada się na jakość i oczywiście smak. Parę lat temu ktoś poczęstował mnie chałwą ze sklepu i pamiętam, że bardzo mi wtedy nie smakowała, przez co nie jadłam jej bardzo długo. Jednak w zeszłym roku dorwałam oryginalną chałwę z Turcji i była przepyszna! Zupełnie inna, o wyraźnym smaku sezamu. 
Sklepowe chałwy często zamiast miodu mają syrop glukozowo-fruktozowy, dodatkowy cukier, utwardzony olej palmowy, emulgatory i aromaty. Ponadto sezamu jest zwykle zaledwie 50%. Takiego składu koniecznie unikajmy. 
O właściwościach zdrowotnych sezamu i miodu możecie poczytać w przepisie na domowe sezamki i koktajl z czarnej porzeczki.
Składniki:
  • 200g sezamu białego łuskanego
  • duża garść obranych orzechów włoskich
  • 2 kopiate łyżki płynnego lub półpłynnego miodu 
Przygotowanie:
Sezam przesyp do pojemnika malaksera i dokładnie rozdrobnij na piasek. Mi zajęło to około 5 minut. Nasionka mają być sypkie, ale jeszcze nie powinien wytrącać się z nich naturalny tłuszcz. Sezam przełóż do miski, dodaj drobno pokrojone lub również rozdrobnione w malakserze orzechy włoskie i miód. Zamieszaj wszystko łyżką, a następnie dłońmi lekko zwilżonymi zimną wodą zagnieć masę. Ma być ona plastyczna. Jeśli jest zbyt sucha - dodaj więcej miodu. Masę ugnieć i przełóż do pojemniczka lub uformuj z niej wałek i zawiń w folię spożywczą. Przechowuj w zamrażarce. Jeśli chcesz, by chałwa przed podaniem trochę zmiękła, przełóż ją do lodówki na około 30 minut. 
A Wy lubicie chałwę i sezam? A może już próbowaliście zrobić ją w domu? 
Na naszym Instagramie znajdziesz nasze codzienne zdrowe migawki z życia, a jesteśmy również na Facebooku i Google+ :)
Pozdrawiamy!
Paulina

6 komentarzy :

  1. Kiedyś nie lubiłam chałwy a teraz dałabym się za nią pokroić , a za taką domową to już wogóle:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochamy chałwę ale ostatnio przerzuciłyśmy się na słonecznikową, jakoś bardziej nam smakuje ;) Też uważamy, że warto zrobić swoją, domowe zawsze są lepsze w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chałwę dopiero niedawno polubiłam i jeszcze podchodzę do nie z rezerwą, ale domową na pewno kiedyś zrobię! Szczególnie taką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ubóstwiam chałwę w każdej postaci! muszę koniecznie spróbować zrobić to cudo w domu *O*

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe słodkości sa najlepsze ! p.s. Chałwa wygląda po prostu obłędnie !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne zdjęcia. Aż człowiek robi się głodny!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)