Chałwa należy do grupy najstarszych słodyczy świata - pierwsze wzmianki o niej pochodzą jeszcze z czasów Babilonu. W różnych państwach pod jej nazwą kryją się różne produkty, na przykład w Rosji i na Ukrainie chałwę robi się z maku lub nasion słonecznika, zaś chałwa uznawana za klasyczną - robiona z sezamu i miodu najpopularniejsza jest w Turcji. W Polsce to niewątpliwie smak dzieciństwa dla wielu z nas. W czasach PRL'u chałwa była rarytasem! Zależnie od kraju robi się ją inaczej, inaczej się podaje i inaczej się je, co czyni ją słodkością bardzo uniwersalną i wręcz światową. A nie ma także trudności, by chałwę przygotować samemu w domu - jedynie z dwóch składników! Jeszcze lepsza będzie, gdy pokusisz się o dodanie do niej bakalii, orzechów lub kakao.
Dlaczego warto?
Oryginalna chałwa sezamowa powinna składać się wyłącznie z ziaren sezamu i miodu. Niestety, chałwy dostępne na rynku nie mają najlepszego składu, co również przekłada się na jakość i oczywiście smak. Parę lat temu ktoś poczęstował mnie chałwą ze sklepu i pamiętam, że bardzo mi wtedy nie smakowała, przez co nie jadłam jej bardzo długo. Jednak w zeszłym roku dorwałam oryginalną chałwę z Turcji i była przepyszna! Zupełnie inna, o wyraźnym smaku sezamu.
Sklepowe chałwy często zamiast miodu mają syrop glukozowo-fruktozowy, dodatkowy cukier, utwardzony olej palmowy, emulgatory i aromaty. Ponadto sezamu jest zwykle zaledwie 50%. Takiego składu koniecznie unikajmy.
O właściwościach zdrowotnych sezamu i miodu możecie poczytać w przepisie na domowe sezamki i koktajl z czarnej porzeczki.Składniki:
- 200g sezamu białego łuskanego
- duża garść obranych orzechów włoskich
- 2 kopiate łyżki płynnego lub półpłynnego miodu
Przygotowanie:
Sezam przesyp do pojemnika malaksera i dokładnie rozdrobnij na piasek. Mi zajęło to około 5 minut. Nasionka mają być sypkie, ale jeszcze nie powinien wytrącać się z nich naturalny tłuszcz. Sezam przełóż do miski, dodaj drobno pokrojone lub również rozdrobnione w malakserze orzechy włoskie i miód. Zamieszaj wszystko łyżką, a następnie dłońmi lekko zwilżonymi zimną wodą zagnieć masę. Ma być ona plastyczna. Jeśli jest zbyt sucha - dodaj więcej miodu. Masę ugnieć i przełóż do pojemniczka lub uformuj z niej wałek i zawiń w folię spożywczą. Przechowuj w zamrażarce. Jeśli chcesz, by chałwa przed podaniem trochę zmiękła, przełóż ją do lodówki na około 30 minut.
A Wy lubicie chałwę i sezam? A może już próbowaliście zrobić ją w domu?
Na naszym Instagramie znajdziesz nasze codzienne zdrowe migawki z życia, a jesteśmy również na Facebooku i Google+ :)
Pozdrawiamy!
Paulina
Kiedyś nie lubiłam chałwy a teraz dałabym się za nią pokroić , a za taką domową to już wogóle:)
OdpowiedzUsuńKochamy chałwę ale ostatnio przerzuciłyśmy się na słonecznikową, jakoś bardziej nam smakuje ;) Też uważamy, że warto zrobić swoją, domowe zawsze są lepsze w smaku :)
OdpowiedzUsuńChałwę dopiero niedawno polubiłam i jeszcze podchodzę do nie z rezerwą, ale domową na pewno kiedyś zrobię! Szczególnie taką :)
OdpowiedzUsuńubóstwiam chałwę w każdej postaci! muszę koniecznie spróbować zrobić to cudo w domu *O*
OdpowiedzUsuńDomowe słodkości sa najlepsze ! p.s. Chałwa wygląda po prostu obłędnie !!!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia. Aż człowiek robi się głodny!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia! Niesamowite rzeczy zrobiłaś. Mimo wszystko bałabym się o zęby ;) http://lux-dent.com.pl/stomatologia-estetyczna-wroclaw/
OdpowiedzUsuńSłodycze nie muszą być niezdrowe :D
OdpowiedzUsuń