Dzień bez koktajlu jest dniem straconym! A tym bardziej, jeśli koktajl jest zielony, a zielony=bardzo bardzo zdrowy. Zatem dziś króluje u mnie jarmuż. Ta odmiana kapusty (tak, tak... jeśli jeszcze nie wiesz, nie jest to ani sałata,ani trawa, ani nic innego) pełna walorów odżywczych i o bajecznym kolorze, przyznajmy szczerze, sama w sobie jest po prostu niesmaczna - twarda i nijaka. Więc jeśli nie chcesz czuć się jak krowa na pastwisku (albo koza ;)) wkomponuj jarmuż w koktajl! Wierz mi, jedyne, co świadczy o jego obecności, to piękny, zielony kolor, a niedobry smak zginie pośród innych składników.
Pamiętaj, że nie chodzi tu o to, by twój koktajl smakował jak trawa. Zdrowe przysmaki potrafią być też pyszne. Przecież nikt nie chce się katować i zmuszać, prawda? A dobre smoothie to najlepszy sposób na szybkie i łatwe przemycenie potrzebnych organizmowi substancji odżywczych i witamin. Mój sposób? By zielony koktajl smakował naprawdę dobrze dobieraj składniki tak: owoc mięsisty, który nada gęstości (banan, mango) + owoc słodki (jabłko, ananas, brzoskiwnia, gruszka) + kwaśny sok (z cytryny, grejpfruta, pomarańczy) + zielona baza (jarmuż, szpinak, rukola) + składnik płynny (woda, mleczko kokosowe, jogurt naturalny). Czasem dodaję też siemię lniane, płatki pełnoziarniste, żurawinę suszoną (!) i inne rzeczy tego typu. To dopiero pychota! A jeszcze przyjemniej pić z pięknej szklanki czy słoika...i życie staje się piękniejsze! To co, blendujesz razem ze mną?
Dlaczego warto?
Jarmuż to świetne warzywo o działaniu przeciwnowotworowym! Posiada przeciwutleniacze: sulforafan i karotenoidy hamujące procesy oksydacyjne, chroniące m.in. przed rakiem jelita grubego, płuc, krtani, pęcherza moczowego oraz witaminę K ważną dla kobiet, gdyż przeciwdziała ona rakowi piersi i jajników. Niezwykle ważny jest też chlorofil zawarty w jarmużu, który wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji.
Jabłko zawiera spore ilości pektyn, które tworzą związki z metalami ciężkimi, ułatwiając ich wydalenie z organizmu. Zatem apel do palaczy: jedźcie jabłka! Polecane są też osobom odchudzającym się, gdyż sycą i mają mało kalorii. Chronią też przed zawałami i miażdżycą. Jak mawiają Anglicy: jedno jabłko dziennie chroni przed lekarzem!
Pomarańcza to przede wszystkim źródło witaminy C i beta-karotenu, które chronią przed drobnoustrojami.
Banan najwięcej ma potasu, czyli podstawowego elektrolitu w naszym ciele, który uczestniczy w procesach układu nerwowego, reguluje pH wewnątrz komórek, skurcze mięśni i pobudza wydzielanie insuliny. Zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia i wysokiego cholesterolu. Pamiętajmy jednak, że mają dużo kalorii i wysoki indeks glikemiczny!
Składniki:
- szklanka jarmużu (już bez twardych łodyg)
- 1 jabłko
- 1 banan
- sok z 1 pomarańczy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Jarmuż porządnie umyj i poobrywaj z twardych łodyżek. Zblenduj na gładko wszystkie składniki. Smacznego!
Wskazówki:
Jeśli koktajl jest dla Ciebie:
- za mało słodki, dodaj miodu, ksylitolu czy innego zdrowego słodzika
- za mało gęsty, dodaj jeszcze jednego banana
- zbyt bez smaku, dodaj więcej owoców (szczególnie kwaśnych i słodkich)
A Wy co sądzicie o zielonych koktajlach? Jakie mieszanki lubicie najbardziej? Piszcie w komentarzach! Jednocześnie zachęcam do odwiedzenia też naszego profilu na Facebooku i Instagramie. Miłego smakowania!
Paulina
Wiem nie od dziś że owoce i warzywa są zdrowe, często zajadam się zieloną papryką i kocham banany a także wyciskam sobie ręcznie sok z cytryn, pomarańczy i grejpfrutów :) Powiem szczerze że nie jadłam jarmużu w postaci koktajli, może dodawałam go kiedyś do sałatki ale nie pamiętam. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! uwielbiam koktajle :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko myszko :*
ayuna-chan.blogspot.com
Uwielbiam koktajle! W szczególności te zielone! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na sto procent wypróbuję! ^.^ Bardzo lubię jarmuż :D
Pozdrawiam ♥
http://princessdooomiii.blogspot.com
Już niedługo będzie tu przepis na chipsy z jarmużu! Robiłaś kiedyś? ;)
UsuńPysznie i zielono :) To lubimy :) Bardzo!
OdpowiedzUsuńLiczy się nie tylko smak, ale i wygląd <3
UsuńCałkiem fajny przepis ale, ja zamiast banana dodaję kiwi - banan jest dla mnie nie przepicia we wszelkiego rodzaju koktajlach ;)
OdpowiedzUsuńNa tym polega genialność koktajli - co by się nie zmieszało i tak jest pyszne :D
Usuńwitam!czy jarmuż mogę dodawać do potraw, przyjmując leki przeciwzakrzepowe?
OdpowiedzUsuńJarmuż zawiera spore ilości witaminy K, która odpowiada za dobrą krzepliwość krwi. Zaś leki przeciwzakrzepowe działają zupełnie odwrotnie - hamują proces krzepnięcia. Zatem jarmuż osłabia działanie tego leku i osoby go przyjmujące powinny go unikać. Najlepiej zapytaj swojego lekarza, bo wiadomo, że wszystko zależy od konkretnego przypadku ;) Pozdrawiam!
Usuń