31 lip 2016

Zielony koktajl oczyszczający

Dzień bez koktajlu jest dniem straconym! A tym bardziej, jeśli koktajl jest zielony, a zielony=bardzo bardzo zdrowy. Zatem dziś króluje u mnie jarmuż. Ta odmiana kapusty (tak, tak... jeśli jeszcze nie wiesz, nie jest to ani sałata,ani trawa, ani nic innego) pełna walorów odżywczych i o bajecznym kolorze, przyznajmy szczerze, sama w sobie jest po prostu niesmaczna - twarda i nijaka. Więc jeśli nie chcesz czuć się jak krowa na pastwisku (albo koza ;)) wkomponuj jarmuż w koktajl! Wierz mi, jedyne, co świadczy o jego obecności, to piękny, zielony kolor, a niedobry smak zginie pośród innych składników. 
Pamiętaj, że nie chodzi tu o to, by twój koktajl smakował jak trawa. Zdrowe przysmaki potrafią być też pyszne. Przecież nikt nie chce się katować i zmuszać, prawda? A dobre smoothie to najlepszy sposób na szybkie i łatwe przemycenie potrzebnych organizmowi substancji odżywczych i witamin. Mój sposób? By zielony koktajl smakował naprawdę dobrze dobieraj składniki tak: owoc mięsisty, który nada gęstości (banan, mango) + owoc słodki (jabłko, ananas, brzoskiwnia, gruszka) + kwaśny sok (z cytryny, grejpfruta, pomarańczy) + zielona baza (jarmuż, szpinak, rukola) + składnik płynny (woda, mleczko kokosowe, jogurt naturalny). Czasem dodaję też siemię lniane, płatki pełnoziarniste, żurawinę suszoną (!) i inne rzeczy tego typu. To dopiero pychota! A jeszcze przyjemniej pić z pięknej szklanki czy słoika...i życie staje się piękniejsze! To co, blendujesz razem ze mną?
Dlaczego warto?
Jarmuż to świetne warzywo o działaniu przeciwnowotworowym! Posiada przeciwutleniacze: sulforafan i karotenoidy hamujące procesy oksydacyjne, chroniące m.in. przed rakiem jelita grubego, płuc, krtani, pęcherza moczowego oraz witaminę K ważną dla kobiet, gdyż przeciwdziała ona rakowi piersi i jajników. Niezwykle ważny jest też chlorofil zawarty w jarmużu, który wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji. 
Jabłko zawiera spore ilości pektyn, które tworzą związki z metalami ciężkimi, ułatwiając ich wydalenie z organizmu. Zatem apel do palaczy: jedźcie jabłka! Polecane są też osobom odchudzającym się, gdyż sycą i mają mało kalorii. Chronią też przed zawałami i miażdżycą. Jak mawiają Anglicy: jedno jabłko dziennie chroni przed lekarzem!
Pomarańcza to przede wszystkim źródło witaminy C i beta-karotenu, które chronią przed drobnoustrojami.
Banan najwięcej ma potasu, czyli podstawowego elektrolitu w naszym ciele, który uczestniczy w procesach układu nerwowego, reguluje pH wewnątrz komórek, skurcze mięśni i pobudza wydzielanie insuliny. Zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia i wysokiego cholesterolu. Pamiętajmy jednak, że mają dużo kalorii i wysoki indeks glikemiczny!
Składniki:
  • szklanka jarmużu (już bez twardych łodyg)
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Jarmuż porządnie umyj i poobrywaj z twardych łodyżek. Zblenduj na gładko wszystkie składniki. Smacznego!
Wskazówki:
Jeśli koktajl jest dla Ciebie:
  • za mało słodki, dodaj miodu, ksylitolu czy innego zdrowego słodzika 
  • za mało gęsty, dodaj jeszcze jednego banana
  • zbyt bez smaku, dodaj więcej owoców (szczególnie kwaśnych i słodkich)
A Wy co sądzicie o zielonych koktajlach? Jakie mieszanki lubicie najbardziej? Piszcie w komentarzach! Jednocześnie zachęcam do odwiedzenia też naszego profilu na Facebooku i Instagramie. Miłego smakowania!
Paulina

9 komentarzy :

  1. Wiem nie od dziś że owoce i warzywa są zdrowe, często zajadam się zieloną papryką i kocham banany a także wyciskam sobie ręcznie sok z cytryn, pomarańczy i grejpfrutów :) Powiem szczerze że nie jadłam jarmużu w postaci koktajli, może dodawałam go kiedyś do sałatki ale nie pamiętam. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! uwielbiam koktajle :)
    pozdrawiam cieplutko myszko :*
    ayuna-chan.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam koktajle! W szczególności te zielone! :)
    Przepis na sto procent wypróbuję! ^.^ Bardzo lubię jarmuż :D

    Pozdrawiam ♥
    http://princessdooomiii.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już niedługo będzie tu przepis na chipsy z jarmużu! Robiłaś kiedyś? ;)

      Usuń
  3. Pysznie i zielono :) To lubimy :) Bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Całkiem fajny przepis ale, ja zamiast banana dodaję kiwi - banan jest dla mnie nie przepicia we wszelkiego rodzaju koktajlach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tym polega genialność koktajli - co by się nie zmieszało i tak jest pyszne :D

      Usuń
  5. witam!czy jarmuż mogę dodawać do potraw, przyjmując leki przeciwzakrzepowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarmuż zawiera spore ilości witaminy K, która odpowiada za dobrą krzepliwość krwi. Zaś leki przeciwzakrzepowe działają zupełnie odwrotnie - hamują proces krzepnięcia. Zatem jarmuż osłabia działanie tego leku i osoby go przyjmujące powinny go unikać. Najlepiej zapytaj swojego lekarza, bo wiadomo, że wszystko zależy od konkretnego przypadku ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)