12 sie 2016

4 zdrowe i aromatyczne jogurtowe dipy/sosy

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam przeróżne sosy i dipy! Od podstawowych, przez słodko-kwaśne, aż po czasem bardzo dziwaczne. Z dobrym sosem każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle z nimi eksperymentuje! Nawet jeśli coś nie wyjdzie, to dip to taki dodatek, który zawsze idzie odratować. Już od dawna przygotowuję je tylko na bazie jogurtu lub naturalnego serka. Uwierzcie, są tak smaczne, że naprawdę majonez czy śmietana są zbędne! Każdy z moich dipów to połączenie smaku i aromatu, które wzajemnie się przenikając, tworzą coś idealnego. Świeże zioła, ostry pieprz lub chili, słodki miód, odrobina kwaśnego soku z cytryny, sól ziołowa... wszystkie te podstawowe smaki nieźle się razem komponują! Więc do dzieła!

Dlaczego warto?
Jak już wspomniałam wyżej, dipy przygotowuję tylko na bazie jogurtu naturalnego, jogurtu greckiego lub serka typu Bieluch. Nie robię tego, bo się odchudzam, tylko dlatego, że lubię wiedzieć, co jest dodawane do moich posiłków. Staram odżywiać się zdrowo, bez zbędnych konserwantów, barwników i nie wiadomo czego jeszcze, a produkty i posiłki, które mogę przygotować sama, robię własnoręcznie w domu. Korzystając z darów natury, dbam o siebie i swoje ciało. Większość ludzi sosy przygotowuje na bazie majonezu lub śmietany. Ok...majonez to jajka i olej, więc teraz pewnie zadajecie sobie pytanie, co w tym złego. Przecież jajka są zdrowe, a olej czy oliwa powinna znajdować się w naszej codziennej diecie. I tu jest haczyk. Majonez, który kupujesz w sklepie jest zazwyczaj robiony z najtańszych składników. Łyżka ma aż około 150kcal i 14g tłuszczu! Jajka to jajka w proszku, a olej to olej zwykle sojowy lub słonecznikowy. I jest to produkt wysokoprzetworzony. Teraz pomyśl, że do sałatek nie dajesz jednej łyżki majonezu, ale kilka. I pomimo tego, że masz w niej zdrowe warzywa, mięsko, sałatę, to powstaje istna bomba kaloryczna! Już lepiej od czasu do czasu zrobić sobie domowy majonez lub skorzystać z moich przepisów. Poniższe dipy są smaczniejsze od wszystkiego innego, a goście nawet nie zauważą, że nie ma w nich majonezu! W przeszłych postach możecie poczytać o właściwościach jogurtu naturalnego. Samo zdrowie!
Składniki:
Dip pomidorowy:
  • duża łyżka serka typu Bieluch
  • 1 niepełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • kilka listków bazylii lub pół łyżeczki bazylii suszonej
  • łyżeczka soku z cytryny
Dip ziołowy:
  • duża łyżka serka typu Bieluch
  • zioła, np. szczypiorek, mięta, bazylia, pietruszka (ilość zależna od preferencji)
  • szczypta soli ziołowej
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka soku z cytryny
Dip czosnkowy:
  • duża łyżka serka typu Bieluch
  • 1 duży ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)
  • szczypta soli ziołowej
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki suszonych ziół, np. dalmatyńskich itp.
Dip miodowo-musztardowy:
  • duża łyżka serka typu Bieluch
  • 1 mała łyżeczka miodu
  • 1 mała łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli ziołowej
Przygotowanie:
Jak to w sosach bywa - wszystkie składniki porządnie wymieszać. Dipy warto przygotować wcześniej i wstawić je do lodówki, by składniki się przegryzły. Mniam!
Uwagi:
Ja zawsze przygotowuję wszystkie cztery dipy naraz, bo lubię różnorodność podczas obiadu. Z powyższych ilości składników powstają porcje dla 2-3 osób. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żebyś proporcjonalnie zwiększył ilości produktów i zrobił więcej dipu. 
Dziś dipy robiłam do 100% domowych fit burgerów. A wy często robicie domowe sosy? Przygotowujecie je raczej na bazie majonezu czy jogurtu? Piszcie w komentarzach! Jeśli chcesz być informowany o najnowszych postach, polub nas na Facebooku lub obserwuj na Instagramie/Google+. Cieszymy się, że jesteś z nami! 
Paulina

7 komentarzy :

  1. Duuuużo lepsze niż te na majonezach :/ Świetne sosy na grilla i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne przepisy, ja w zasadzie przygotowuję tylko sos czosnkowy a w zasadzie nie ja tylko mój ukochany bo on go robi perfekcyjnie :) muszę wypróbować te przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonale Cię rozumiem, bo tez jestem ogromną fanką sosów i dipów. I też wolę je robić na bazie jogurtu lub serka naturalnego, bo nie dość, że są zdrowsze, to jeszcze o wiele lżejsze - brzuch potem nie boli. Wszystkie dzisiejsze przepisy są świetne - bo klasyczne. I nieprzekombinowane - bo najlepszy dip, to ten najprostszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najprostsze- najlepsze, ja też zawsze wykorzystuje jogurt, może nawet nie ze względu, że tak jest "fit", tylko dlatego że tak jest o wiele smaczniej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również lubię sosy i dipy domowej roboty :) Świetne pomysły, zapisałam je sobie, przyda się zarówno do niezdrowych przekąsek, jak i do sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z tyloma sosami każdą potrawę można odkryć na nowo.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)