21 wrz 2016

Niezawodny sernik jeżynowy z ziemniakami

Dziś robimy sobie wolne od zdrowych produktów na rzecz przepysznego sernika! Przyznajmy szczerze, że tak naprawdę niewielki odsetek ludzi radykalnie trzyma się diety. No nie da się, po prostu. Nie mówię tu o codziennym odpuszczaniu sobie, ale zjedzenie kawałka ciasta raz za jakiś czas raczej nas nie zabije i nie spowoduje, że poszerzymy się tu, czy tam. Poza tym tak zwany 'cheat meal' jest korzystny dla naszej psychiki! Jedzenie to też przyjemność! Z tego powodu chciałabym podzielić się z Wami rodzinnym przepisem na niezawodny sernik z ziemniakami, który jest o niebo lepszy od wszystkich innych i zawsze (!) nam wychodzi. Wydaje się dziwne? Może trochę, ale ziemniaków w smaku w ogóle nie czuć. Za to sernik jest puszysty i delikatny. U mnie w połączeniu z kwaśnymi jeżynami - mniam!

Składniki:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki prawdziwego cukru waniliowego
  • 3/4 kostki masła (150g)
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • rodzynki/owoce (u mnie jeżyny)
Przygotowanie:
Przez maszynkę do mięsa przekręć ser, ugotowane ziemniaki i masło. Możesz zrobić to nawet dwukrotnie. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem (narazie z ok. 1,5 szklanki) i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodaj do niej masę ze skręconego sera, ziemniaków i masła i wymieszaj mikserem. 
Białka ubij na sztywno z resztą pozostałego cukru (0,5 szklanki). Dodaj do masy serowej i wymieszaj delikatnie łyżką. Wylej połowę ciasta, na to połóż umyte owoce lub rodzynki i zalej resztą ciasta.
Piecz w rozgrzanym piekarniku w 160C aż się zezłoci (ok. 30 minut). 
Wskazówki:
  • Jeśli nie posiadasz maszynki do mięsa, masę spróbuj zblendować blenderem
A jakie jest Wasze ulubione ciasto, którego nie umiecie sobie odmówić? ;) 
Jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzu. Polub nas także na Facebooku lub zaobserwuj na Instagramie/Google+, będzie nam miło! Pozdrowienia!
Paulina

11 komentarzy :

  1. Ja też jestem sernikożercą; ten wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak cheatować to tylko takim sernikiem! Takie odstępstwa od diety dają trochę psychicznego luzu więc i my je stosujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jestem jak najbardziej za jeśli chodzi o odstępstwa- nie samą dietą człowiek żyje! Jeżyny! niestety nie kupię ich świeżych w Norwegii- nigdy nie widziałam, za to są mrożone i pewnie sprowadzane nawet z Polski- ale mrożone to już nie to samo...w każdym razie sernik jeżynowy jak...malina!)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik z ziemniakami? Wow, takiego ni znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie, ale sernika z ziemniakami nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie robiłam sernika z ziemniakami, ale słyszałam właśnie, że dzięki temu jest on puszysty i się tak szybko nie zsycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę kiedyś upiec takie sernik z ziemniakami! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi intrygująco, nigdy nie próbowałem piec sernika w taki sposób. Muszę wypróbować, skoro ziemniaki tak korzystnie wpływają na jego strukturę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam sernika z ziemniakami, ale uwielbiam to ciasto - cheat meal, aż się uszy trzęsą ze smakowej rozkoszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe połączenie z dodatkiem ziemniaków i wspaniały wypiek. :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)