6 wrz 2016

Wegański sos serowy z warzyw (jak w kinach)

Od paru lat w blogosferze krąży przepis na hitowy wegański ser z ziemniaka. Byłam go bardzo ciekawa, więc postanowiłam połączyć parę przepisów, trochę zmienić coś pod swój gust i przygotować swój ser. Nie jestem weganką, ale uwielbiam niestandardowe rozwiązania, tym bardziej pyszne! Moje wrażenia? Ser smakuje mało serowo, bardziej nazwałabym go po prostu sosem. Ale za to jakim! Zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki. Wiecie jak smakuje? Nie wiem, czy pamiętacie lub kiedykolwiek próbowaliście, ale w kinach sprzedają nachosy z sosem serowym lub salsą. Jeszcze jako nieświadoma mała dziewczynka za każdym razem je kupowałam, koniecznie z sosami pół na pół, bo nie było nic lepszego od nachosa z tymi połączonymi dipami. I właśnie po spróbowaniu mojego domowego sosu serowego, przypomniał mi się ten smak, bo jest identyczny. Serio! Przypuszczam, że to głownie zasługa wędzonej papryki słodkiej, dlatego nie możecie jej pominąć. Tak samo konieczne są płatki drożdżowe. Sos ma genialną gęstość, nie spływającą. Do domowych nachosów jest jak znalazł!
Dlaczego warto?
Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży, dlatego możemy spożywać je na surowo, bo nie fermentują w naszym układzie pokarmowym. Posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Są źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy D, witaminy C, magnezu, wapnia... Wzmacniają organizm, włosy, skórę, paznokcie, układ nerwowy i mięśniowy. Dzięki chromowi pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę, bo zapobiegają napadom głodu i regulują poziom cukru we krwi. Płatki mają niską zawartość soli i tłuszczów. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ich jedyna wada to cena, jednak paczka jest spora i starcza na długo.
Składniki (ilość jaka jest na zdjęciu):
  • 3 małe ziemniaki
  • pół marchewki
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kopiate łyżki płatków drożdżowych
  • łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • sól do smaku
  • szczypta chili
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę umyj, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Cebulę również pokrój i chwilę podsmaż na natłuszczonej patelni. Za pomocą malaksera (lub blendera) zblenduj ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek na gładką masę. Dodaj płatki drożdżowe, przyprawy i ponownie zblenduj. Jeśli wydaje Ci się, że ser jest za gęsty, dodaj łyżkę wody. Każdy ma inne smaki, więc dopraw też pod siebie. Możesz dodać jeszcze płatków lub papryki. Próbuj ;) Najlepiej smakuje na lekko ciepło. Przechowuj w lodówce pod przykryciem do 2 dni.Smacznego!
Jestem ciekawa Waszych opinii i odczuć smakowych o tym sosie (serze?). Głównie tego, czy mało wyczuwalny serowy smak był winą moich płatków drożdżowych (bo tak też słyszałam), czy po prostu mojego smaku. Z tego powodu nie nazwę go serem, tylko przepysznym sosem serowym, bo ma super konsystencję. Być może Wasze przepisy bardziej przypominają ser ;)
Bądź na bieżąco i polub naszą stronę na Facebooku/Instagramie/Google+. Cieszymy się z każdego nowego czytelnika ;) Trzymajcie się ciepło!
Paulina

14 komentarzy :

  1. nienawidzę nachosów, za to mój braciszek je uwielbia więc wiem komu pokażę ten przepis <3

    http://wooho11.blogspot.com/ - Zapraszam <3 Jeśli Ci się spodoba - zaobserwuj :* Na pewno się odwdzięczę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ten ''ser'' już w planach od kilku miesięcy! Czas się zmobilizować i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja żałuję, że wcześniej się nie zmobilizowałam :D Bo warto :D

      Usuń
  3. Taki sos chętnie byśmy wypróbowały do frytek albo makaronu. :) Świetny przepis. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. O taki przepis by mi się właśnie przydał na moje soboty z domowym fast foodem :) Wersja fit, bo z warzyw, a smak pewnie boski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam nachosy z tymi sosami *_* na pewno wykorzystam ten przepis w domu :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie! *.*
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie trzeba spróbować. Uwielbiam lekko pikantne sosy, chociaż za nachosami nie przepadam. Ale zamiast tego to co dziewczyny wyżej podpowiedziały może być od dobry do frytek lub warzyw. A może nawet warzyw pieczonych.

    OdpowiedzUsuń
  8. Też robiłyśmy ten sos i bardzo nam zasmakował a do tego ma świetną konsystencje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czym mozna zastapic platki drozdzowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, jest to składnik raczej konieczny i niczym nie da się go zastąpić. To dzięki płatkom drożdżowym sos nabiera lekko serowego smaku ;)

      Usuń
  10. Dziś zrobiłam i jest naprawdę pyszny. Podałam jako sOs do kotletów z kaszy jaglanej.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszedł bardzo dobry. Dodałam jeszcze 1/4 szklanki papryki konserwowej i troszkę mąki kukurydzianej, myślę że dzięki temu nabrał jeszcze bardziej "ciągnącej" konsystencji i smaku.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)