24 paź 2016

Zielony koktajl pełen przeciwutleniaczy

Na jesień warto wzmacniać odporność swojego organizmu, by nie chorować. Jesteśmy narażeni na zmiany temperatur, zimny wiatr, deszcz i chorych ludzi w zatłoczonych miejscach. Jak sobie radzić? Jeść dużo warzyw i owoców, które dostarczą nam niezbędnych witamin i minerałów, a dodatkowo trochę nas nawodnią! W okresie zachorowań szczególnie trzeba dbać o regularne picie wody i innych napojów, gdyż wysuszona śluzówka jest bardziej podatna na bakterie i wirusy. Dziś zblendujemy koktajl o genialnym limonkowym kolorze - z jarmużu, mango i kiwi! Mango samo w sobie nigdy mi aż tak nie smakowało, ale w połączeniu z innymi owocami jest cudowne! Nadaje słodycz, piękną barwę i charakterystyczny posmak, dlatego w moim domu zawsze  jakieś się znajdzie. Spróbujcie!

Dlaczego warto?
Mango wg naukowców może zahamować rozwój raka piersi i okrężnicy, a to wszystko dzięki obecności w nim polifenoli. Obniża insulinooporność i reguluje poziom tłuszczy. Zmniejsza ryzyko chorób sercowych i układu krążenia, np. miażdżycy. Mango ma w sobie także spore ilości potasu, co przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego oraz przeciwutleniaczy, które czynią nas pięknymi i młodymi.
O właściwościach jarmużu możecie poczytać w poście o zielonym koktajlu oczyszczającym
Składniki:
  • 1 mango
  • duża garść jarmużu (bez grubych łodyg)
  • 1 kiwi
  • 3 duże łyżki jogurtu naturalnego/greckiego
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie owoce dokładnie umyj, obierz i pokrój. Zblenduj je razem z jogurtem i siemieniem lnianym na koktajl. Posyp z góry wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Jeśli masz ochotę na więcej koktajli, możesz sprawdzić także nasze przepisy na:
Jesteśmy także na Facebooku, Instagramie i Google+, bądź z nami na bieżąco!
Trzymajcie się ciepło!
Paulina

3 komentarze :

  1. piękne zdjęcia:) mój zielony koktajl choćby nie wiem jak pyszny nigdy tak dobrze się nie prezentuje:) w mango zakochałam się niedawno bo max 2 miesiące temu i zjadam teraz przynajmniej 2 w tygodniu- również w koktajlu ale zamiast jarmużu dodaję szpinak i banany- jarmuż zostawiam dla mojego królika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie ! Ja zielony koktajl robię zazwyczaj ze spiruliną, ale z jarmużem też uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)